Voor migrantenouderen in Nederland wordt het steeds lastiger contact te houden met de eigen cultuur. Als ze ouder worden, hun vrienden wegvallen en ze zelf minder mobiel zijn, wordt dit alleen maar erger. Oudere migranten hebben dus steeds minder sociale cirkels uit hun eigen cultuur. Zorgverleners zijn vaak de meest regelmatige bezoekers, maar die hebben over het algemeen geen tijd voor een uitgebreid praatje. Soms is er een klik, vaak ook niet. En een klik op basis van hun culturele achtergrond en geschiedenis is zeldzaam. Ze voelen zich daardoor vaak alleen en onbegrepen.

Het project ‘Muziek terwijl u zorgt’ brengt liedjes uit de jeugd van onze oudere migranten, en daarmee weer een stukje uit hun jeugd terug. Maar muziek heeft nog veel meer te bieden voor ouderen. Muziek doorbreekt eenzaamheid, maar activeert ook het deel van de hersenen, waar positieve herinneringen zijn opgeslagen. Door het beluisteren van muziek worden er ook vaak vergeten vaardigheden geactiveerd.

Daarom stellen wij een enorme database samen van muziek uit diverse culturen, waar zorgverleners gratis gebruik van kunnen maken via een app op hun telefoon of tablet. De muziek is per liedje te selecteren, maar er zijn ook complete afspeellijsten en radioshows vooraf opgenomen. Samen met hun cliënten kunnen zorgverleners een cultuur uitkiezen, favorieten nummers of radioshows selecteren en zelfs samengestelde lijsten opslaan op naam van de cliënt.

De app is kosteloos en kan door alle zorgverleners in Nederland worden gebruikt.

Muziek terwijl u zorgt wordt gelanceerd in samenwerking met zorginstellingen en migrantenorganisaties. De eerste honderd gebruikers krijgen gratis speakers!

Projecten